NHF har tidligere skrevet en artikkel om rapportering. I denne ukens Safety tar vi for oss varslingsmulighetene og varslingsplikten vi har som ansatte i en bedrift.
Å varsle er å si fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Arbeidsmiljøloven gir arbeidstakere og innleide rett til å varsle om kritikkverdige forhold. Rettigheten skal bidra til å styrke ansattes reelle ytringsfrihet i arbeidslivet.
Arbeidsmiljølovens varslingsregler omfatter tilfeller der arbeidstaker varsler om kritikkverdige forhold i egen virksomhet. Dette kan være forhold som arbeidstakeren blir kjent med gjennom arbeidsforholdet og som er eller kan være i strid med:
- Lover og regler
- Virksomhetens retningslinjer
- Alminnelig oppfatning av hva som er forsvarlig eller etisk akseptabelt
Arbeidstakers rett til å varsle
Arbeidstaker har rett til å si fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Dette gjelder også for innleide arbeidstakere. I noen tilfeller har arbeidstaker også en plikt til melde fra.
- Varsling om kritikkverdige forhold kan være en belastning både for den som varsler, den eller de det varsles om, for virksomheten, kolleger og miljøet på arbeidsplassen
- Arbeidstaker oppfordres til å søke rådgivning, gjerne hos Arbeidstilsynet, tillitsvalgt eller advokat, før varsling om kritikkverdige forhold
Virksomheter som har over 5 ansatte skal alltid ha rutiner for intern varsling.
Regelverk
Om arbeidstakeres rett til å varsle om kritikkverdige forhold:
Arbeidsmiljøloven § 2A-1
Om vern mot gjengjeldelse ved varsling:
Arbeidsmiljøloven § 2A-2
Om plikt til å utarbeide rutiner for intern varsling:
Arbeidsmiljøloven § 2A-3
Om taushetsplikt ved varsling til offentlig myndighet:
Arbeidsmiljøloven § 2A-4
Kilde: www.arbeidstilsynet.no