When in Texas

When in Texas

Helikopterbransjens største møteplass
Dallas, Texas, er vertskap for verdens største helikoptermesse, Verticon. Tidligere kjent som HAI Heli-Expo. Sammen med LO Helikopterutvalg er selvfølgelig NHF til stede. Med over 14 000 besøkende, 600 utstillere og mer enn 60 helikoptre og droner på utstilling er dette stedet for å møte aktører i en bransje i rask utvikling. Verticon har nok en gang bevist sin posisjon som den viktigste arenaen for helikopterindustrien. Med nye maskiner, teknologiske fremskritt og et sterkt fokus på sikkerhet går bransjen en spennende fremtid i møte.

Med over 14 000 besøkende var det travelt svært travelt på gulvet

Det er hektiske dager fylt med møter. Blant det vi ser av nyheter er alt fra innovative verktøysystemer og 3D-printing til avansert SAR-utstyr, bekledning og elektronikk. Messen er ikke bare en utstilling – det er her bransjens fremtid formes.

Henchman Tools viste fram sine løsninger for induksjonsregistrert verktøykontroll

Møter med de store aktørene
På Verticon møter vi ledende aktører innen leasing, operatører, kunder, samarbeidspartnere og andre foreninger. Vårt mål er å fremme sikkerhet og kvalitet for de ansatte i industrien. Vi utveksler erfaringer, diskuterer utfordringer og jobber sammen mot en tryggere og bedre bransjestandard.

Leasingbransjen melder om travle tider, med et marked i vekst og få ledige helikoptre. En av de store nyhetene på messa er at LCI har anskaffet Macquarie Rotorcraft Limited, noe som gir dem en imponerende flåte på hele 310 luftfartøy.

Bell viste fram sin 525 i Omni sine farger. Bell skal sammen med Omni fly 500 timer for testing ut av Guyana, Sør-Amerika.

Full fart hos Leonardo
Leonardo selger helikoptre i rekordfart, spesielt til det norske markedet. Sikkerhetssituasjonen i Europa har fylt ordrebøkene, og i en liten seremoni under messen signerte Lufttransport en ny ordre på flere AW189, noe som øker Norges totale AW189-flåte til 12. Disse skal opereres av Lufttransport og CHC for Equinor, Vår Energi og Aker BP.

Selv om også Leonardo sliter med deleleveranser, ser de optimistisk på fremtiden. De jobber aktivt med å utvide sitt nettverk av underleverandører og planlegger å etablere delelager, support- og treningssenter i Norge.

PHI viste fram sin AW139

Airbus med ny lansering
Verticon er stedet for nyheter, og Airbus skuffer ikke. De presenterer sin splitter nye H140, en mindre og rimeligere versjon av H135, en populær arbeidshest innen HEMS-segmentet. Selv om H140 kanskje ikke er aktuell for offshore-industrien ennå, er det en spennende nyhet i markedet.

Airbus har jobbet i kulissene etter Turøy-ulykken og har gjort designendringer på 225-girkassen. Hvor store disse endringene er, er foreløpig uklart for oss.

Airbus lanserte den nye modellen H140, hovedsakelig tiltenkt HEMS

Sikorsky sliter med A+
Sikorsky melder om liten interesse for deres A+ kit til S-92, en oppgradering som blant annet gir lengre rekkevidde, ny girkasse og bedre løfteevne. Heller har ingen nye maskiner blitt bestilt. Likevel jobber de videre med fase IV-girkassen og utvidede vedlikeholdsintervaller, noe som vil bidra til å redusere driftskostnadene.

For å forbedre delesituasjonen har Sikorsky sikret seg flere underleverandører, noe som forhåpentligvis vil redusere ventetider og forbedre tilgjengeligheten på deler.

VIH Helicopters viste fram en flott S-92 utstyrt for brannslukking

I USA er Sikorsky godt representert, og det var flere Black Hawks utstilt. Her er en med diverse sensorer, våpen og motorsykkelstativ på sidene.

Lufttransport tar steget opp
Lufttransport har på kort tid vokst fra en liten innenlandsaktør til en av de tre store helikopteroperatørene på norsk sokkel. Med en stor kontrakt fra Equinor og Vår Energi foran seg, står selskapet overfor en omfattende oppgave med å bygge en trygg og sikker organisasjon.

Lufttransport har tidligere uttalt at de basert på egen erfaring ikke ønsker å utføre teknisk sjekk mellom turene på sine AW139, men at de nå ved innfasing av nye AW189 vil gjennomføre en prøveordning med pre-flight inspeksjon utført av tekniker. Noe vi som forbund setter stor pris på.

McDermott hadde med seg en Bell 214ST. Dette er sjelden vare! McDermott har som mål å produsere nye skrog i framtiden.

Fokus på sikkerhet
Sikkerhetsforeningen HeliOffshore jobber for å skape tryggere operasjoner innen offshore helikoptertrafikk. I møte med HeliOffshore CEO Tim Rolfe diskuterte vi utfordringer knyttet til pre-flight inspection. Foreningen vil nå se på muligheter for å samle inn statistikk på temaet. Samtidig fortsetter de arbeidet for økt deling av Flight Data Monitoring (FDM) for å forbedre bransjens sikkerhetsstandarder.

Det var ikke så mye snakk om Air Taxi i år, men noen prototyper var utstilt. Joby Aviation viste fram sin elektriske farkost.

Bell 525 Nærmer seg sertifisering
Bell fortsetter arbeidet med å sertifisere sin 525 Relentless. Etter interne omrokkeringer i det amerikanske luftfartstilsynet FAA har prosessen trukket ut, men Bell melder at de nå har 24 sertifiseringer igjen før de kan fullføre et 150-timers flyprogram med FAA.

Bell og Omni har inngått et samarbeid hvor de skal fly en 525 ut fra Guyana i Sør-Amerika. Her skal de fly opptil 500 timer for å simulere et daglig flyprogram og teste ut maskinen i drift. Det vil ikke være offshorepassasjerer i maskinen, og den skal i grunn ikke utføre landinger på plattform offshore under disse testene.

I påvente av typesertifisering har Bell gjennomført omfattende cold weather- og deice-testing. De forbereder seg også på å sertifisere TCAS II og økt avgangsvekt så snart maskinen er klar. Samtidig har de startet dialogen med det europeiske luftfartsorganet EASA for godkjenning i Europa.

Tom Erik sjekker ut cockpit på Bell 525

Besøk hos Bell Training Facility
Etter Verticon gikk turen videre til Fort Worth, hvor Bell har sine test- og treningsfasiliteter. Her fikk pilotene prøve 525-simulatoren, og vi fikk en innføring i Bells avanserte supportavtaler, vedlikeholdsmanualer og opplæringsavdeling.

Bell har lagt stor vekt på brukervennlighet i sine nye manualer, hvor jobbflyten er strømlinjeformet og feilsøking samt delebestilling er blitt enklere enn noensinne. 3D-illustrasjoner av komponenter, ledninger og struktur gir en ny dimensjon til vedlikehold og opplæring.

Fotomulighetene var dessverre begrenset, men der er tydelig at Bell setter en ny standard for vedlikeholdsmanualer. Forhåpentligvis vil norske operatører få glede av denne teknologien i nær fremtid.

En hilsen fra Helikopterutvalget. Fv. Sondre Hørsdal, Atle Espen Helgesen, Kai Christoffersen, Henrik Fjeldsbø, Thomas Bråthe, Ole Midtkandal og Tom Erik Økvik. Erik Hamremoen var ikke tilstede da bildet ble tatt.