Emil Sande Øvrebotten (NHF) og Henrik Fjeldsbø (Styrke) er svært fornøyd med årets konferanse. Foto: Atle Espen Helgesen
En viktig møteplass for helikoptersikkerhet og samarbeid
LO Helikopterutvalg arrangerte 23.-24. Mars en fullbooket Offshore Helikopterkonferanse på Sola. Dette ble en verdifull arena hvor vi møtte mange av dem som faktisk arbeider på gulvet og reiser med våre helikoptre – ikke bare direktører og ledere. Selv om konferansen fortsatt er relativt liten, ser vi et stort potensial og håper interessen vil øke i årene fremover.
Et solid og relevant fagprogram
Blant foredragsholderne var representanter fra Luftfartstilsynet, LO Helikopterutvalg, NHF, Offshore Norge, Aircontact (Sikorsky), NADG (Bell), Flygerforbundet, HLO-ansatte, Equinor og Statssekretær Cecilie Knibe Kroglund (Ap). Programmet var bredt og informativt, med fokus på sikkerhet, fremtidens teknologi og operasjonelle utfordringer.
Godt oppmøte på årets konferanse. Foto: Atle Espen Helgesen
Langsiktig arbeid gir resultater
Konferansen viste tydelig hvor mye arbeid som ligger bak dagens sikkerhetsnivå i helikopterbransjen. Samarbeidsforum for helikoptersikkerhet på norsk sokkel, LO Helikopterutvalg, LO Luftfart, NHF og Flygerforbundet er blant aktørene som jobber intensivt for sikker drift.
– Takket være dette arbeidet har både innenlandsbransjen, småfly og droner fått bedre regelverk som bidrar til tryggere operasjoner, uttalte Luftfartstilsynets direktør Wenche Olsen. Hun kunne også fortelle at rapporteringsraten er økende – en positiv utvikling.
Blant produsentene og operatørene er situasjonen i stor grad uendret. Vi venter på nye maskiner og delesituasjonen ser ut til å bedre seg. Bell 525 er fortsatt ikke sertifisert, men Deice-testingen går for fullt.
Når fagforbund ikke ønskes velkommen
Vi ser alt for ofte at NHF og andre fagforbund ikke blir hørt så fort ordene forbund eller forening nevnes. På Offshore Helikopterkonferansen er det gledelig nok litt annerledes. Her er publikum i stor grad de som sitter på med våre helikoptre til og fra sin arbeidsplass. De forstår alvoret i våre saker, og vet hvor viktig sikkerhet er.
Derfor var det ekstra beklagelig at den eneste tilstedeværende operatøren måtte forlate konferansen før NHFs innlegg om hvorfor det ikke finnes noen snarvei til sikkerhet, og hvor viktig Pre-flight Check (PFC) er som siste barriere.
NHF representant Tom Erik Økvik holdt et innlegg om Pre-flight Check i offshore helikopterbransjen. Foto: Atle Espen Helgesen
Swiss Cheese-modellen og PFC som siste skanse
For å illustrere hvor viktig en Pre-flight check faktisk er, kan vi se på en Swiss Cheese modell. Se for deg flere skiver med sveitserost. Hver skive er en sikkerhetsbarriere – prosedyrer, rutiner, inspeksjoner, vedlikehold eller elektronisk overvåkning. Disse skal hindre at noe går galt. Men ingen barriere er perfekt. Alle skivene har hull – eller svakheter. Og dersom hullene i flere barrierer tilfeldigvis står på linje, kan en feil passere gjennom hele systemet – og ende i en alvorlig hendelse eller ulykke. PFC er nettopp en slik barriere.
PFC er den siste, og kanskje den viktigste før helikopteret tar av. Samtlige feil som blir oppdaget under en PFC og som fører til teknisk forsinkelse eller kansellering har en ting til felles. Det er at ingen teknologi – verken på gamle eller nye helikoptre, hadde klart å fange opp feilen. Derfor må PFC tas på største alvor.
Pilotmangel og økt belastning
Norsk flygerforbund melder om økende mangel på helikopterpiloter. Samtidig skal vi fly mindre maskiner og flere turer, noe som gir økt belastning på allerede pressede piloter. Kravene til å bli offshorepilot er strenge og bør forbli det, men det må bli enklere å utdanne og rekruttere nye. Samtidig må det gjøres noe for å få nyutdannede piloter i arbeid, slik at de kan bygge erfaring. I dag ser vi at alt for mange faller av før de får begynt å bygge timer.
Pilot Thomas Bråthe fra Norsk Flygerforbund og Anette K. Haldorsen fra European Heli Center ønsker en bedre ordning fra skole til jobb. Foto: Atle Espen Helgesen
Dårlig plass
Med mindre maskiner blir det også vanskeligere å få med seg bagasje. HLO Tor Egil Steine jobber på Ivar Aasen-feltet. Han var med Helikopterutvalget til Italia for å se på AW189 og den nye bagasjepodden. Maskinen tar 20 standard bagger, som måler 30x30x60 cm. Bagasjepodden tar 10 bagger med en maks nyttelast på 85kg. Passasjerer må nok belage seg på å ha med seg færre eiendeler offshore.
Det jobbes med en «Priority»-tag som skal festes på én av to bagger passasjerene kan ha med seg, for å sikre at essensiell bagasje følger med dersom ikke alt får plass.
Offshoredroner
Equinor holdt avslutningsinnlegget og delte planer om økt bruk av droner i offshore-operasjoner. Foreløpig er teknologien og kostnadene en utfordring, men målet er å bruke droner, styrt av piloter fra land til å frakte smådeler og bygge erfaring.