Thales EC225 simulator på Sola.

P1030920Thales nye 225 simulator på Sola ble offisielt åpnet 26, januar i år. NHF Info var på besøk med omvisning 18. februar.

Thales har flyttet inn i et helt nytt bygg rett ved flyplassen.

Der har de flotte fasiliteter med fellesområder, ett stort klasserom og seks briefingrom, alle godt utstyrt med det som trenges for opplæringen. De tilbyr komplett opplæring på EC225, ved hjelp av samarbeidspartnere eller kun simulatortrening for de selskapene som stiller med egne instruktører. Simulatoren er siste tilskuddet i ett tøft marked, det er nå to EC225 simulatorer i Norge, to i UK og en i Frankrike.

 

 

Når man kommer opp trappen og inn i simulatoren er det ett flott syn, med cockpiten til EC225, instruktørstasjon og en ‘fantastisk utsikt’ på lerretet. Og sette seg i cockpiten er som å sette seg i en EC225, og når det hele starter opp er det bare å la seg rive med. Med en fantastisk grafikk og med full motion er det som å være med på en virkelig tur. Det er vel ikke mulig å få det nærmere virkeligheten enn dette. Vi fikk prøve å fly, og de som jobber i Nordsjøen skal være glad for at jeg ikke er pilot J

 

P1030899Den nye 225 simulatoren er verdens mest moderne i sitt slag. Det er en level D simulator der de fleste senarioer kan utføres. I dag er det kun trening for piloter, men den er planlagt utvidet til full rescue simulator der flir operatør og heisoperatør kan være med på trening.

 

Oppbyggingen av den nye simulatoren er gjort på en måte som gjør at den bruker 60% mindre energi enn en tilsvarende tradisjonell simulator. Og den er utrolig stillegående.

 

Simulatoren til AW101 (redningshelikoptre) blir også på Sola, oppstart på bygget blir før Påske og simulatoren skal være operativ 27.november i år. Dette er et samarbeid mellom Augusta Westland, Thales og Forsvaret. Thales skal drifte simulatoren mens Forsvaret stiller med egne instruktører. Når det nye bygget er ferdig har de plass til fire simulatorer.

 

Målet er å at det også kommer en NH90 simulator inn i det nye bygget.

 

Simulator kopierThales er ikke noe lite konsern, de har 61.000 ansatte i 56 land. Hovedområdene for Thales er Luftfart, Romfart, Bakke transport, Forsvar og Sikkerhet.

 

De har 110 simulatorer fordelt på 25 land. Simulatorer er under luftfart, som også levere utstyr til ATC, instrumentering og annet utstyr til fly. Alle som jobber i flybransjen kjenner til Thales, og har vært borti utstyr som de har produsert.

 

Thales har vært 100 år i Norge, her startet det som Standard Telefon og Kabelfabrikk (STK) og de har 220 ansatte i dag.

Thales er nummer en i Europa på simulatorer og trening. De leverer alle typer simulatorer fra fly til kjøretøy.

 

En helt dagligdags ting for oss alle, 80% av alle banktransaksjoner i verden er kryptert av Thales.  

 

P1030856P1030907

 

 

 

 

 

 

 

En fantastisk grafikk i den nye simulatoren, enten man er på land eller ute i havet.

 

Øystein Gjengedal

 

 

 

 

Norsk Helikopteransattes Forbunds Facebook